Skip to content

R&D Engineer Circular Economy

  • Hybride
    • Mol, Antwerpen, België
  • R&D & Engineering

Functieomschrijving

Als Europees toponderzoekscentrum zet VITO met 1300 medewerkers wetenschappelijke inzichten om in baanbrekende technologische innovaties, AI-oplossingen en beleidsadvies. Dat doen we met één objectief: onze wereld een toekomst geven om naar uit te kijken.

Binnen de unit MatCh (Materials & Chemistry) in VITO wordt gezocht naar het inzetten van niet-fossiele, minerale en circulaire grondstoffen om de industrie te verduurzamen en nieuwe waardeketens mogelijk te maken. Anderzijds worden bestaande industriële processen herbekeken in het licht van een meer energie en materiaal efficiënte procesvoering.

In het ADVANCE team willen we het potentieel van de circulaire economie helpen ontsluiten door het geven van gericht advies op basis van methodologieën, modellen en tools. We werken zowel in opdracht voor overheden als bedrijven en onze onderzoeksprojecten situeren zich zowel in Vlaamse, Europese als internationale context (bijv. Horizon Europe). Voor elk project brengen we de onderliggende mechanismen van de circulaire economie in kaart waarbij de economische, ecologische en sociale impact van circulaire strategieën wordt geanalyseerd en de rol van technologie in het relevante ecosysteem wordt geëvalueerd. De verworven inzichten en conclusies ondersteunen beleidsmakers en bedrijven bij het evalueren van bestaande strategieën en het inschatten van de impact van toekomstig beleid.

Om ons team te versterken zijn we op zoek naar een R&D Engineer:

  • Samen met het team breng je de mechanismen van de circulaire economie in kaart.

  • Je gebruikt tools en methodes om de impact van circulaire strategieën te analyseren en de rol van technologie te evalueren. De tools en methodes die je hiervoor gebruikt kunnen zowel kwalitatief als kwantitatief van aard zijn.

  • Je kijkt met een kritische blik naar bestaande methodes en tools en je bent op de hoogte van wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied.

  • Samen met het team formuleer je voorstellen tot verbetering van bestaande, of ontwikkeling van nieuwe, methodes om de impact van circulaire economie in kaart te brengen. Je zorgt voor innovatie in ons vakgebied op het gebied van de doorontwikkeling van bijvoorbeeld levenscyclusanalyse- en circulariteitsmethodieken, scenarioanalyse, digitalisering en/of dataverwerking.

  • Je bouwt je netwerk met internationale dimensie (verder) uit met het oog op het aanboren van nieuwe opportuniteiten voor VITO in het speelveld van de circulaire economie. Je draagt ook bij aan het opstellen van offertes voor overheden en industriële klanten.

  • Je vertaalt de resultaten in bruikbare adviezen voor overheden en industriële klanten. Je presenteert en publiceert de projectresultaten op (inter)nationale fora en zorgt ook voor kennisopbouw rond dit thema bij je teamleden.

Voorbeelden van enkele projecten:

  • In projecten voor het Europese Ruimtevaart agentschap (ESA) onderzoeken we de milieu-impact van ruimtevaartmissies, identificeren we de hotspots en formuleren we ecodesign maatregelen om de impact te reduceren. Dit doen we zowel voor specifieke missies als meer in detail gefocust op specifieke onderdelen (bv. elektronica).

  • Voor het Europees Milieuagentschap (EEA) onderzoeken we hoe circulaire bedrijfsmodellen kunnen schalen. Aan de hand van case-studies, interviews, en statistische analyses, brengen we de randvoorwaarden in kaart waardoor circulaire bedrijfsmodellen kunnen groeien of gerepliceerd kunnen worden.

  • In samenwerking met sectorfederaties onderzoeken we concrete vragen van circulaire start-ups en bedrijven in de maakindustrie om te evalueren of en hoe hun bedrijfsidee een positieve economische, ecologische en sociale impact kan genereren. Daarbij combineer je kennis die je zal verwerven op het vlak van (sociale) levenscyclusanalyse en bedrijfseconomische analyses.

  • Het FUTURAM-project (https://futuram.eu/) heeft tot doel heeft de circulaire economie te versterken door de informatie over de beschikbaarheid en terugwinbaarheid van secundaire grondstoffen (SRM's) en kritieke grondstoffen (CRM's) binnen de Europese Unie te verbeteren. VITO bij aan de ontwikkeling van een uitgebreide kennisbank die gegevens over SRM's en CRM's integreert. Deze kennisbank helpt bij het modelleren van de huidige voorraden en stromen van deze materialen, rekening houdend met verschillende factoren zoals economische, technologische, geopolitieke, regelgevende, sociale en milieuaspecten.

Vereisten

  • Je beschikt over een Master- of PhD diploma in (Bio-)Ingenieurswetenschappen en hebt bij voorkeur bedrijfseconomische kennis of ervaring.

    Ook kandidaten met een (bedrijfs)economisch Master- of PhD diploma komen in aanmerking mits voldoende ervaring of kennis omtrent de circulaire economie.

  • Ervaring met wetenschappelijke programmeertalen (Python, R, …), of het enthousiasme om dit te willen leren, is een plus.

  • Ervaring in één van de volgende sectoren is een pluspunt: textiel, elektronica, ruimtevaart, kunststoffen.

  • Je bent communicatief sterk en in staat om je helder uit te drukken in het Engels, en dit zowel mondeling als schriftelijk. Kennis van het Nederlands is een voordeel.

Je bent gemotiveerd om je in te zetten in een context van duurzaamheid en circulaire economie.Je hebt een klantgerichte houding en oog voor opportuniteiten. Enthousiasme en ondernemerschap zijn eigenschappen die jou typeren. Hiernaast ben je een creatieve, flexibele denker en doener, en dit vanuit een wetenschappelijk kritische instelling.

Aanbod

  • Je hebt echte impact doordat je op zoek gaat naar innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van vandaag en morgen.

  • Je wordt ondersteund door uitstekende, behulpzame en leuke collega’s die graag hun expertise in het vakgebied delen.

  • Je wordt onderdeel van een organisatie waarin we integriteit tonen en altijd streven naar wederzijds voordeel in nauwe samenwerking met alle betrokken partijen.

  • VITO is een internationale organisatie: er werken 40 verschillende nationaliteiten bij ons.

  • We werken ‘activity-based’: onze activiteiten bepalen onze werkplek. Gemiddeld ontmoeten we elkaar twee dagen per week op ons kantoor in Mol. Voor de overige dagen kun je ervoor kiezen om thuis te werken of in een van onze satellietkantoren in Antwerpen-Berchem, Genk, Gent, Oostende of Leuven, afhankelijk van de behoeften van de activiteit.

  • Een aantrekkelijk salaris aangevuld met verschillende extralegale voordelen waaronder vergoedingen, verzekeringen, moduleerbaar pakket vakantiedagen.

  • Je leert levenslang en ontwikkelt je vaardigheden verder door gebruik te maken van de nieuwste technologieën, die je zelf op de markt kunt testen.

of