Overslaan naar content

Techno-Economisch Analist Innovatieve Technologieën

Hybride
 • Mol, Vlaams Gewest, België
R&D & Engineering

Functieomschrijving

Heb jij interesse in nieuwe, duurzame processen en ben je vooral benieuwd naar de economische haalbaarheid en bredere duurzaamheids-impact hiervan? Dan zijn techno-economische analyses iets voor jou. Bij nieuwe technologieën zijn er vaak nog veel onzekerheden en onduidelijkheden over welke opties het meest kansrijk zijn. Is de investeringskost doorslaggevend of moeten we vooral het energieverbruik reduceren of de productiviteit verhogen? Welke onderzoeksdoelen moeten behaald worden? In welke context heeft de technologie de meest toegevoegde waarde? Ons team tracht in nauwe samenwerking met technologie-ontwikkelaars antwoorden te formuleren op deze vragen en gaat op zoek naar beloftevolle waardeketens met behulp van techno-economische analyses. In een techno-economische analyse onderzoeken we simultaan de processen vanuit een technisch en economisch oogpunt. We doen dit op een onderbouwde, gekwantificeerde wijze in een intensieve samenwerking met technologie eigenaars en externe experten en stakeholders.


Binnen het team werken wij op diverse onderwerpen zoals de biogebaseerde economie, carbon capture and utilisation (CCU) en plastics recycling. Zo gaan we bijvoorbeeld na of de CO2 afkomstig uit de staalsector op een economisch haalbare manier omgezet kan worden tot meer hoogwaardige producten via fermentatie. In een ander project gaan we na voor welke applicaties biogebaseerde aromaten uit lignine ingezet kunnen worden. We evalueren verder waar chemische recyclage van plastics een meerwaarde kan betekenen. Andere projecten waarop we momenteel werken zijn hier te vinden.


Met deze vacature willen we ons team versterken met een collega die geboeid is door technologische innovaties en de economische haalbaarheid ervan en die eerder een helikopterzicht ontwikkelt op de waardeketen dan wel zich te specialiseren in specifieke processen.

Wij bieden met deze vacature een uitdagende job waarbij een diversiteit aan processen en waardeketens worden geëvalueerd vanuit een breed, multidisciplinair perspectief met onze intern ontwikkelde techno-economische analysemethode.


Specifieke jobinhoud:

 • Je analyseert (kwantitatief en kwalitatief) nieuwe technologieën in nauwe samenwerking met interne VITO experten en toetst die extern in de markt met potentiële partners en klanten.
 • Je evalueert, communiceert, en rapporteert je resultaten aan onze klanten (Vlaams en Europees) en de onderzoekswereld (i.e. wetenschappelijke publicaties en congressen) om advies te geven over de technische onderzoeksdoelen die bereikt moeten worden om nieuwe, duurzame processen tot een commercieel succes te brengen;
 • Je houdt rekening met de verschillende valorisatiemogelijkheden van processen en zoekt naar de optimale context waarin deze processen geïmplementeerd kunnen worden. Op basis van de resultaten reik je oplossingen en adviezen aan voor bedrijven, overheden en kennisinstellingen;
 • Je voert (inter)nationale projecten uit met focus op de verdere uitbouw van de intern ontwikkelde techno-economische analysemethode;
 • Op termijn ga je autonoom op zoek naar nieuwe onderzoeksprojecten en trajecten voor de verdere ontwikkeling van de eigen techno-economische analysemethode. Je schrijft mee aan offertes en zoekt mee naar mogelijkheden tot financiering van de voorstellen.

Vereisten

 • Je behaalde minimum Master Industrieel ingenieur, Bio-ingenieur, Burgerlijk ingenieur of Handelsingenieur;
 • Je hebt een analytische ingesteldheid en bent kritisch voor je resultaten;
 • Je krijgt energie van het opbouwen van marktkennis en inzichten en interactie met stakeholders;
 • Je hebt een goede kennis van Excel;
 • Je werkt graag in team, maar kan ook zelfstandig taken afronden;
 • Je hebt sterke communicatieve vaardigheden;
 • Goede kennis van Nederlands is een plus;
 • Je bent eerder een generalist dan een detaillist.


Aanbod


 • Een aantrekkelijk salarispakket aangevuld met extralegale voordelen zoals vergoedingen, verzekeringen en een moduleerbaar pakket aan vakantiedagen.
 • Wij werken ‘activity based’, onze activiteiten brengen ons naar onze locatie. Ons hoofdkantoor bevindt zich in Mol. Hybride/Deeltijds werken vanuit huis of een satellietkantoor in Antwerpen-Berchem, Gent, Genk of Oostende is mogelijk.
 • Een grote vrijheid en flexibiliteit in je job die je in staat stellen om een mooie work-life balans te bekomen.
 • Innovatie is onze kernwaarde. We geven onze medewerkers de kans om zich bij te scholen en bij te blijven binnen hun vakgebied. Meer nog, we verwachten dit.
 • Je zal deel uitmaken van een organisatie met een internationale reputatie, bekend om haar geavanceerd technologisch onderzoek en wetenschappelijke consultancy.

of