Overslaan naar content

Laborant Materiaalkarakterisering

Op locatie
 • Mol, Vlaams Gewest, België
Lab & Technici

Functieomschrijving

This position requires proficiency in Dutch; therefore, there is no English announcement of this vacancy available.


VITO is een Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling. Ons doel? De transitie versnellen naar een duurzame wereld.

Om onze impact te maximaliseren, richten we ons op de verdere versterking van ons ‘thought leadership’ op het vlak van duurzaamheid en innovatie, in lijn met globale, Europese en Vlaamse uitdagingen. Deze expertise en impact situeert zich in de volgende drie domeinen:

 1. een economie gebaseerd op duurzaam gebruik van grondstoffen
 2. oplossingen voor klimaatadaptatie en -mitigatie
 3. een duurzame leefomgeving

Binnen de unit MatCh (Materials & Chemistry) wordt gezocht naar het inzetten van niet-fossiele, minerale en circulaire grondstoffen om de industrie te verduurzamen en nieuwe waardeketens mogelijk te maken.

Anderzijds worden bestaande industriële processen herbekeken in het licht van een meer energie en materiaal efficiënte procesvoering waarbij materiaal vormgeving, scheidingstechnologie (oa. sorbentia en membranen), chemie, elektrochemie en bioprocestechnologie worden toegepast om dit mogelijk te maken.

In het kader van onze onderzoeksprogramma’s beschikken we over geavanceerde karakteriseringstechnieken, waaronder XRD, SEM-EDS, TGA, MIP, FTIR, microscopie en gassorptie. Deze analyses worden intensief gebruikt in lopende projecten binnen onze MATCH-unit en zijn ook beschikbaar voor industriële klanten. Momenteel zoeken we een nieuwe collega met een scherp analytisch inzicht en expertise op het gebied van XRD, MIP en gassorptie om ons analytische IDEA-team (Infrastructure, Design, Engineering & Analyses) te versterken.


Functieomschrijving:

Als laborant binnen het IDEA-team bij VITO, een onafhankelijke onderzoeksorganisatie in Vlaanderen, speel je een cruciale rol in het analyseren en karakteriseren van materialen. Hier zijn de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden:

 1. Karakteriseringstechnieken: Je combineert verschillende geavanceerde karakteriseringstechnieken, waaronder XRD, gassorptie, en kwikporosimetrie (MIP) die helpen bij het begrijpen van de eigenschappen van nieuw ontwikkelde materialen.
 2. Werkplanning en coördinatie: Je beheert je eigen werkplanning om efficiënt aanvragen van laboranten en onderzoekers binnen de verschillende onderzoeksgroepen van MATCH af te handelen.
 3. Procedureontwikkeling: In overleg met de betrokken onderzoekers stel je de juiste procedures op voor materiaalvoorbereiding, nauwkeurige metingen en resultaatanalyse.
 4. Resultaatbespreking: Je bespreekt meetresultaten met opdrachtgevers en past procedures indien nodig aan.
 5. Brede interesse: Naast je specialisatie in XRD, MIP en gassorptie, ben je bereid om ook andere analysetechnieken zoals XRF, SEM-EDS, TGA, en optische microscopie te verkennen.
 6. Milieu, veiligheid en kwaliteit: Je houdt toezicht op de naleving van milieu-, veiligheids- en kwaliteitsvereisten tijdens de uitvoering van analyses en vertaalt opdrachten naar passende procedures.
 7. Samenwerking: Je werkt nauw samen met collega-analytici en voert opdrachten uit in opdracht van onderzoekers.
 8. Zelfstandigheid: Na een inwerkperiode kun je zelfstandig opdrachten uitvoeren dankzij je gedrevenheid, expertise en inzicht.

Kortom, als laborant materiaalkarakterisering draag je bij aan het duurzaam beheer van materialen en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor een circulaire economie.

Vereisten

Functievereisten

 • Je behaalde een Bachelor of Master in de chemie.
 • Ervaring met chemische analysetechnieken is een vereiste. Kennis van XRD-analyses, gassorptie of kwikporosimetrie is een groot pluspunt.
 • Je beschikt over een sterk analytisch vermogen en hebt oog voor details.
 • Nauwkeurig en efficiënt werken is voor jou vanzelfsprekend.
 • Je bent gemotiveerd om zelfstandig en in teamverband analytische vraagstukken te beantwoorden.
 • Het werken in een labo-omgeving spreekt je aan en je bent hands-on.
 • Je legt je werkzaamheden en resultaten plichtsbewust vast.
 • Je bent communicatief vaardig en streeft naar concrete resultaten.
 • Vereiste talenkennis: Nederlands en Engels


Wat kunnen wij je bieden?

 • De mogelijkheid om deel uit te maken van een organisatie met een internationale reputatie, die bekend staat om haar geavanceerde technologische onderzoek en wetenschappelijk advies.
 • Een competitief salaris aangevuld met verschillende extralegale voordelen waaronder vergoedingen, verzekeringen en een moduleerbaar pakket vakantiedagen.
 • Innovatie is onze belangrijkste troef, daarom is het vanzelfsprekend dat we onze medewerkers de kans geven om zowel on the job als via opleidingen te leren & zichzelf verder te ontwikkelen.

of