Skip to content

Program Manager Bioprocessen

Hybrid
 • Mol, Vlaams Gewest, Belgium
Management

Job description

No English vacancy text available, because good knowledge of Dutch is required.

VITO is een Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling. Ons doel? De transitie versnellen naar een duurzame wereld.

Om onze impact te maximaliseren, richten we ons op de verdere versterking van ons ‘thought leadership’ op het vlak van duurzaamheid en innovatie, in lijn met globale, Europese en Vlaamse uitdagingen. Deze expertise en impact situeert zich in de volgende drie domeinen:

 1. een economie gebaseerd op duurzaam gebruik van grondstoffen
 2. oplossingen voor klimaatadaptatie en -mitigatie
 3. een duurzame leefomgeving


Binnen de unit MatCh (Materials & Chemistry) wordt gezocht naar het inzetten van niet-fossiele, minerale en circulaire grondstoffen om de industrie te verduurzamen en nieuwe waardeketens mogelijk te maken.

Anderzijds worden bestaande industriële processen herbekeken in het licht van een meer energie en materiaal efficiënte procesvoering waarbij materiaal vormgeving, scheidingstechnologie (oa. sorbentia en membranen), chemie, elektrochemie en bioprocestechnologie worden toegepast om dit mogelijk te maken.

Als Program Manager van het team Bioprocessen (PROBIO, onderdeel van de unit MatCh) ben je verantwoordelijk voor het onderzoek, ontwikkeling en optimalisatie van fermentatie- en enzymatische processen, als ook van de pre-treatment en down-stream-processing van biomassa.


Een greep uit jouw takenpakket:

 • Je bent deel van een team van 15-20 onderzoekers en laboranten en stuurt dit team ook aan.
 • Je neemt de leiding in de strategische keuzes binnen je team en stelt roadmaps op voor de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten. Je zorgt ervoor dat de juiste competenties worden opgebouwd en dat de nodige infrastructuur wordt voorzien. Je maakt de jaarlijks de begroting op voor jouw team en volgt deze op.
 • Je hebt een netwerk in het domein van bioprocessen, en zet strategische samenwerkingen op indien deze de ontwikkeling of marktimplementatie van de producten in je team versnellen.
 • Je werkt samen met het business development team aan de uitbouw van (bilateraal) contractonderzoek en technology transfer naar bedrijven. Je zoekt naar en schrijft mee aan subsidieprojecten.
 • Je bent lid van het managementteam van de unit MATCH. Je werkt nauw samen met de andere Programma Managers zowel op gebied van ontwikkeling en vermarkting van producten en diensten, als ook op de optimalisatie van bedrijfsprocessen. Je rapporteert aan de Unit Director.
 • Je coacht en stuurt je medewerkers aan, begeleidt en motiveert hen, om bij te dragen tot hun optimale inzet en ontwikkeling in een goede werksfeer. Je doet voorstellen voor opleidingstrajecten en zorgt voor brede inzetbaarheid van je mensen.
 • Je volgt de portfolio van projecten in je team op: je volgt de financiën op (kosten en opbrengsten), bijdragen aan de doelstellingen van de unit, analyseert maandelijks de status en neemt acties waar nodig. Je volgt verder ook de inhoudelijke status van projecten.

Job requirements

 • Je kunt bogen op een ruime ervaring op gebied van bioprocessen, waarvan bij voorkeur minstens 5 jaar in een industriële context. Je hebt een masterdiploma of PhD.
 • Je bent ‘people-oriented’: je hebt sterke coachingsvaardigheden, weet anderen te overtuigen en enthousiasmeren, je kan goed luisteren.
 • Je bent een team player in hart en nieren: je werkt graag met je team, waarvoor je hiërarchisch verantwoordelijk bent, maar ook met collega’s buiten je eigen team. Je bent ook in staat op technologisch inhoudelijk vlak de lead te nemen en de lijnen uit te zetten, waarbij je de input van collega’s effectief weet te integreren.
 • Je bent marktgericht, besluitvaardig en je hebt visie. Je bent sterk in strategisch denken. Je kunt de strategie vertalen in een operationeel plan. Je toont te beschikken over sterke managementscapaciteiten (people, financieel).
 • Je bent communicatief sterk: je kent je mensen, weet hun werk naar waarde in te schatten en kan het onderzoek van je team verkopen.
 • Je bent flexibel ingesteld en kan je vlot aanpassen aan wijzigende omstandigheden.
 • Je spreekt vlot Nederlands en Engels.


Wat kunnen wij je bieden?

 • De mogelijkheid om deel uit te maken van een organisatie met een internationale reputatie, die bekend staat om haar geavanceerde technologische onderzoek en wetenschappelijk advies.
 • Een competitief salaris aangevuld met verschillende extralegale voordelen waaronder vergoedingen, verzekeringen en een moduleerbaar pakket vakantiedagen.
 • Innovatie is onze belangrijkste troef, daarom is het vanzelfsprekend dat we onze medewerkers de kans geven om zowel on the job als via opleidingen te leren & zichzelf verder te ontwikkelen.
 • We werken activiteiten gebaseerd; onze activiteiten leiden ons naar onze locatie. Hybride werken en/of werken in een satellietkantoor in Antwerpen-Berchem, Gent, Oostende of Genk is mogelijk.


or