Proces Operator Pilot

Job description

Geen Engelstalige vacaturetekst beschikbaar, aangezien kennis van het Nederlands noodzakelijk is voor deze functie.

Duurzamere productie processen, shift naar alternatieve grondstoffen, minder afval en hogere efficienties: dit zijn de uitdagingen waar de industrie en de maatschappij voorstaan.

VITO ontwikkelt innovatieve scheidings-en conversie technologieen om deze uitdagingen aan te gaan in het domein van duurzame chemie.

Binnen VITO’s "duurzame chemie” - team zetten we in op het gebruik van alternatieve biologische grondstoffen, in plaats van fossiele brandstoffen, om duurzame chemicaliën te maken.

In dit kader heeft Vito een pilot plant gebouwd. De volgende stap is om met deze pilot plant de technologie op te schalen en bio gebaseerde aromaten te produceren op multi-kg schaal.

Deze functie past in het opstarten van een spin-off van waaruit de uitbating van de pilot op termijn zal uitgevoerd worden en laat toe om een frontrunner te zijn in de commercialisatie van duurzame, bio gebaseerde chemicaliën.


Voor de nieuwe Pilot Plant is VITO op zoek naar een proces operator chemische processing die de uitdaging wil aangaan om een nieuw en uniek proces op te starten, te optimaliseren en verder uit te bouwen. De technologie, het proces en veiligheidsnormen zijn vergelijkbaar met de traditionele chemische industrie.


Functie

Als procesoperator ben je in de eerste plaats verantwoordelijk voor het opereren van de pilootinstallatie samen met je collega lead operator waarbij je instaat voor het voorbereiden, uitvoeren en opvolgen van de activiteiten. Door het innovatieve karakter zal je samen met de pilot plant manager, en jouw collega’s uit het onderzoeksteam in VITO mee zoeken naar oplossingen voor technologische of proces uitdagingen die op ons pad komen. Je bent verantwoordelijk voor een vlotte processing op de installaties en het verder optimaliseren van het proces. Tijdens de opstart werk je in dagdienst, waar je flexibiliteit toont bij continue operatie tot maximum 12u per dag en later ga je mee over in een ploegensysteem.

En greep uit jouw takenpakket als procesoperator van de Pilot Plant:

 • Je bewaakt en voert processen uit. Je bent verantwoordelijk voor de procesvalidatie. Al deze processen worden uitgevoerd volgens relevante procedures, SOP's en werkinstructies.
 • Je volgt de processen via computergestuurde systemen en manuele handelingen en stuurt de processen bij in functie van staalnames, problemen ect.
 • Je stelt mee diagnoses in verband met elektrische en elektronische storingen aan de installatie. Hiervoor sta je niet alleen maar kan je in continue overleg met je collega’s.
 • Je bent in staat om bugs in de software en computer sturing (zelfstandig) op te lossen of de nodige stappen te ondernemen voor de vereiste ondersteuning tot oplossing.
 • Je kan zelf suggesties doen om de programmatie aanpassen in het besturingssysteem (Siemens) na overleg met de lead pilot operator.
 • Je stelt verbeteringen voor op basis van de vastgestelde problemen en huidige processen.
 • Je werkt aan een nauwkeurige documentatie en verwerking in logboeken.
 • Samen met het team zorg je voor de nodige verwerking van procesdata om invloeden van procesparameters op het rendement en eigenschappen van het eindproduct te identificeren.
 • Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud van de pilootinstallatie zoals beschreven in de systeemhandleidingen (bv. lektesten, dichtingen, materiaal check).
 • Je zorgt voor een correct beheer van grondstoffen en afvalstromen.
 • Je zorgt ervoor dat er steeds veilig gewerkt wordt volgens de vooropgestelde HSE (Health, Safety & Environment) procedures.
 • Ingangscontrole van de grondstoffen (solventen, katalysator, ...) en staalname voor analyse van de reactieproducten.

Job requirements

 • Je beschikt over een diploma Bachelor in een chemische richting, of je bent gelijkgesteld door ervaring.
 • Je heb ervaring in procesautomatisatie, en kan werken met het besturings systeem (Siemens – Scada)
 • Je hebt reeds een aantal jaren ervaring binnen een chemische procesomgeving. Bij voorkeur heb je ervaring in de petrochemie en/of hoge druk reactoren.
 • Je bent bereid om in een ploegensysteem te werken.
 • Je spreekt vlot Nederlands en Engels.


Je hebt een hands-on mentaliteit en een behoorlijke dosis verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent proactief en op basis van jouw sterk analytisch en probleemoplossend vermogen grijp jij in op afwijkende waarnemingen. Je bent flexibel en stressbestendig. Onverwachte situaties schrikken je niet af. Je ben gewoon om nauwgezet te werken aan de hand van procedures en voorschriften. Je bent een geëngageerde teamspeler en weet je enthousiasme te delen met je collega’s.


Wil jij voorop lopen in de overgang van een fossiele naar een bio gebaseerde chemische industrie? Solliciteer dan op deze vacature!


Offer:

 • Een aantrekkelijk salarispakket aangevuld met extralegale voordelen zoals vergoedingen, verzekeringen en een modulair vakantiepakket.
 • Een grote vrijheid en flexibiliteit in je job waardoor je een aantrekkelijk evenwicht tussen werk en privéleven kan bereiken.
 • Innovatie is onze kernwaarde, we geven onze medewerkers de kans om zich bij te scholen en up-to date te blijven binnen hun vakgebied, bovendien verwachten we dit ook.