Chemical Analyst (XRD)

Job description

No English vacancy available, since Dutch is required.


VITO wil haar onderzoeksprogramma ‘Sustainable Materials Management’ verder uitbouwen. We richten ons op de ontwikkeling van technologieën die de transitie naar een meer circulaire en duurzame economie mogelijk kunnen maken. In de waste-to-product onderzoekslijn hebben we de ambitie om zero-waste oplossingen te ontwikkelen, om residuen om te zetten in duurzame grondstoffen en producten. Een van onze kernonderzoeksactiviteiten is de ontwikkeling van innovatieve processen om duurzame bouwmaterialen (cement, beton, keramiek, aggregaten, …) te ontwikkelen uit industriële reststromen (slakken, as, slib …). 

In ons programma over gestructureerde materialen richten we ons op geavanceerde vormgevings- en coatingtechnologieën om de nieuwe generatie sorptiemiddelen, katalysatoren en batterijmaterialen te ontwikkelen. Om deze onderzoeksprogramma’s te ondersteunen, hebben we een toegewijd analytisch team dat zorgt voor geavanceerde materiaalkarakterisatie (XRD, SEM-EDS, gassorptie, TGA, MIP, FTIR, interferometrie, …) Om dit team te versterken zijn we op zoek naar een nieuwe collega met planningsvaardigheden en een analytische geest om ons XRD-lab kwalitatief uit te bouwen. Als chemisch analist neem je volgende taken op jou:


 • Je zorgt als analist voor geavanceerde materiaalkarakterisering met behulp van XRD-metingen in verschillende in onderzoeksprojecten in nauwe samenwerking met andere laboranten en onderzoekers. Je kan m.a.w. specifieke onderzoeksvragen doorvertalen naar de juiste meetopstelling.
 • Je voert zelfstandig de bijhorende dataverwerking uit en interpreteert de analyses die voortvloeien uit de XRD-metingen. Vervolgens bespreek je deze resultaten met de betrokken onderzoekers.
 • Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de huidige XRD-apparatuur en ontwikkel je het verdere gebruik van XRD als kwantitatieve materiaalkarakterisatietechniek.
 • Je plant en organiseert alle binnenkomende analyseverzoeken tijdig in, zodat het XRD-lab vlot draait.
 • Ten slotte ben je bereid om, op termijn, een expertenrol op te nemen in andere analysetechnieken, i.c. SEM, TGA, optische microscopie of sorptietechnieken. Het opzet is dat je deze expertise combineert met je expertise m.b.t. XRD.

Job requirements


 • Je hebt een Bachelor- of Masterdiploma Wetenschappen (Ingenieur, Materialen, Chemie, Natuurkunde, Geologie).
 • Je hebt minstens 2 jaar aantoonbare werkervaring met analysetechnieken, bij voorkeur XRD, SEM of sorptie. Ervaring met XRD kwalititatieve en kwantitatieve (Rietveld) faseanalyse is een pluspunt.
 • Je hebt een analytische instelling en zoekt graag naar oplossingen voor uiteenlopende analytische vragen.
 • Je bent accuraat en efficiënt in zowel de uitvoering van analyses als de rapportering ervan.
 • Je spreekt vlot Nederlands en kan je uitdrukken in het Engels.

Aanbod

 • Een aantrekkelijk salarispakket aangevuld met extralegale voordelen zoals vergoedingen, verzekeringen en een moduleerbaar pakket aan vakantiedagen.
 • Een grote vrijheid en flexibiliteit in je job die je in staat stellen om een mooie work-life balans te bekomen.
 • Innovatie is onze kernwaarde. We geven onze medewerkers de kans om zich bij te scholen en bij te blijven binnen hun vakgebied. Meer nog, we verwachten dit.
 • Je zal deel uitmaken van een organisatie met een internationale reputatie, bekend om haar geavanceerd technologisch onderzoek en wetenschappelijke consultancy.