Business Developer Energy - Energiemarkten en slimme energiebeheersystemen in gebouwen

Job description

Geen Engelstalige vacaturebeschrijving beschikbaar, aangezien kennis van het Nederlands noodzakelijk is voor deze functie.


Helemaal thuis in energiemarkten en slimme energiebeheersystemen? Stroomt het bloed sneller door je aderen wanneer je spreekt over de duurzame technologie van morgen? Ben je bovendien een communicatieve ambassadeur die gretig naar nieuwe opportuniteiten zoekt en door je expertise je slag weet te slaan? Lees dan zeker verder, want wie weet ben jij wel de Business Developer Energy die wij zoeken.


Meer dan ooit een hot topic:

Het energiesysteem is in volle transitie door de toenemende integratie van gedistribueerde hernieuwbare energiebronnen. De gevolgen van die evoluties zijn groot: meer en meer is er nood aan slimme aansturing van flexibele verbruikers, energieopslag en stuurbare productie-eenheden ifv hernieuwbare energiebronnen. De flexibiliteit in het energiesysteem kan op verschillende manieren en op verschillende markten geactiveerd en gevaloriseerd worden.


Wat we doen:

EnergyVille onderzoekt hoe het huidige en toekomstige energiesysteem op een kostenefficiënte, duurzame en betrouwbare manier kan bestaan, alsook welke uitdagingen en opportuniteiten dit met zich meebrengt voor netbeheerders (TSO’s en DSO’s), marktpartijen, energiegemeenschappen en eindconsumenten/prosumenten. EnergyVille onderzoekt daarnaast hoe thermische en elektrische energie-installaties in of tussen woningen en bedrijfsgebouwen optimaal aangestuurd kunnen worden.


Energyville?

EnergyVille is een samenwerking tussen de Vlaamse onderzoekspartners VITO, KU Leuven, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen.

EnergyVille draagt tot slot ook bij aan beleidsondersteuning met betrekking tot het energiesysteem, energiemarkten en regelgeving.


Binnen VITO/EnergyVille zijn we op zoek naar een gedreven Business Developer om deze ambitie waar te maken. In deze functie bouw je mee aan de toekomst van morgen, kom je in aanraking met diverse nieuwe onderzoeksprojecten en ben je de ambassadeur van onze duurzame technologie naar de buitenwereld toe.


Je taken en verantwoordelijkheden:

 • Vanuit het commercieel team van de unit Energietechnologie initieer en ondersteun je nationale en internationale commerciële trajecten in functie van je R&D productportfolio in de context van integratie van duurzame energie in een grootstedelijke omgeving.
 • Je bouwt een contractportfolio uit, dit doe je door actief te prospecteren naar nieuwe opportuniteiten, het opstellen en coördineren van offertetrajecten en het opvolgen van marktontwikkelingen behoren ook tot je takenpakket.
 • Je streeft naar een succesvolle valorisatie van het onderzoek. Hierbij ligt je inhoudelijke focus enerzijds op de adviesverlening voor regulatoren, overheden en netbeheerders op het gebied van toekomstige energiemarkten en netbeheer, anderzijds op flexibiliteitsmodellen en software algoritmes voor de slimme sturing van flexibiliteit in gebouwen.
 • In samenwerking met het commerciële team zorg je voor een vlot commercieel proces binnen de unit. Je kan rekenen op de steun van een multidisciplinair team van onderzoekers, projectverantwoordelijken, administratief assistenten en andere business developers voor het opmaken van offertes en onderzoeksvoorstellen.
 • In samenspraak met de R&D productmanagers, definieer je commerciële strategieën en valorisatieplannen voor verschillende R&D producten, technologieën en services. Je initieert en coördineert acties om de valorisatieplannen succesvol te implementeren en op te volgen (contractonderzoek, licenties, …).
 • Je positioneert het onderzoek in externe bilaterale en multilaterale contacten en enthousiasmeert bedrijven en onderzoekscentra hiervoor.
 • Je bent verantwoordelijk voor de commerciële resultaten en rapporteert deze aan de het management team.

Job requirements

 • Je behaalde een masterdiploma of bent gelijkwaardig door ervaring. Je hebt een sterke commerciële interesse en bewezen competenties, veder heb je ervaring in business development en sales binnen hetvakgebied energie.
 • Je bent sterk geboeid door onderzoek in het domein duurzame energie.
 • Je bent vertrouwd met de transitie naar een duurzame energievoorziening en de rol van beleids- en industriële actoren hierin. Ervaring in het waardeketen-denken is hierbij een troef.
 • Je hebt bij voorkeur affiniteit met (early stage) software development en ICT, alsook met energiemarkten en de verschillende actoren in de waardeketen, vanuit een commercieel perspectief.
 • Ervaring met licentiecontracten van innovatieve energietechnologieën is een plus.
 • Je hebt ervaring met klantencontacten en met het werven van projecten.
 • Je bent communicatief sterk en bent in staat om projectresultaten, technologie en valorisatiestrategieën helder te presenteren en te rapporteren.
 • Je bent ondernemend ingesteld, gedreven en kan anderen motiveren voor de uitbouw van onze contractportfolio. Je bent een uitstekende teamplayer, maar kan ook goed zelfstandig werken.
 • Je hebt een flexibele instelling en bent bereid korte internationale business trips te maken.
 • Uitstekende kennis van het Engels en Nederlands is noodzakelijk. Kennis van andere talen is een pluspunt.

Offer

 • EnergyVille bevindt zich in Genk (hoofdtewerkstellingsplaats). Naast het werken vanuit Genk of van bij de klant, behoort deeltijds thuiswerken en/of werken vanuit een satellietkantoor bv. Antwerpen-Berchem, Gent, Oostende of Mol tot de mogelijkheden.
 • Een aantrekkelijk salarispakket aangevuld met extralegale voordelen zoals vergoedingen, verzekeringen en een moduleerbaar pakket aan vakantiedagen.
 • Een grote vrijheid en flexibiliteit in je job die je in staat stellen om een mooie work-life balance te bekomen.
 • Innovatie is onze kernwaarde, we geven onze medewerkers de kans om zich bij te scholen en bij te blijven binnen hun vakgebied, meer nog; we verwachten dit.