Overslaan naar content

Expert Energieplanning voor Gebouwen en Wijken

Hybride
 • Genk, Vlaams Gewest, België
R&D & Engineering

Functieomschrijving

Ben jij als energie-expert op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen een innovatieve, technologische omgeving? Hou je ervan om relaties op te bouwen met verschillende stakeholders en hen te adviseren in energiegerelateerde projecten?

EnergyVille (https://www.energyville.be/) is een samenwerking tussen de Belgische onderzoekspartners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt in het domein van duurzame energie en intelligente energiesystemen. EnergyVille beschikt over unieke datasets, algoritmen, living labs en beslissingsondersteunende tools om publieke en private actoren te helpen bij de energietransitie van hun gebouwenvoorraad. Het “District Energy Modelling” team van VITO/EnergyVille faciliteert die transitie in de bebouwde omgeving met een specifieke focus op energieoplossingen op gebouw- en districtsniveau.

Als expert energieplanning zal je werken op onderzoeksprojecten gerelateerd aan energieprestaties van gebouwen en wijken. Je hebt een uitdagende en gevarieerde functie en wordt omringd door een multidisciplinair team van experten die je hierin bijstaan. Je werkt vanuit een geïntegreerde systeembenadering in nauwe interactie met bedrijven en overheden en met als doel om de digitale energieplatformen van de toekomst uit te bouwen.


Een greep uit je takenpakket:

 • Samen met collega’s ben je verantwoordelijk voor het uitbouwen van samenwerkingen met bedrijven in het domein van energieadvies en energieplanning voor de bebouwde omgeving.
 • Je coördineert projecten en projecttaken, voert studies uit in nauwe samenwerking met bedrijven (studiebureaus in bouw en energie, energie ICT bedrijven, energie(diensten)leveranciers). Je levert advies, data, en helpt bedrijven om hun diensten en software in te koppelen op onze platformen voor de evaluatie van energie-efficiëntie en hernieuwbare energieopwekking op gebouw- en districtsniveau.
 • Je levert input over klantennoden aan het interne team dat instaat voor de ontwikkeling van onze modelleerplatform en data-driven applicaties. Samen vertalen jullie de klantbehoefte naar mogelijke verbeteringen aan onze modelleerplatformen en naarnieuwe applicaties die een verschil maken in de huidige markt.
 • Je draagt strategisch en operationeel bij aan de uitbouw van de product- en projectenportfolio op dit domein.
 • Je draagt bij tot het werven van projecten, het schrijven van offertes, het voeren van gesprekken met potentiële klanten, met als doel om het gebruik van onze applicaties en de verspreiding van onze kennis te verhogen.
 • Je bouwt een sterk netwerk met relevante Belgische en internationale stakeholders uit, met bijzondere aandacht voor de stakeholders uit het bedrijfsleven.

Geïnteresseerd om bij te dragen? Read on!


Voorbeeldprojecten

 • In het project Digitale Twin Wijkrenovatietool wordt de eerste digitale twin op Vlaamse schaal ontwikkelt met betrekking tot energieverbruik en renovatie van gebouwen. Dit is ook op Europese en internationale schaal een voorlopersinitiatief. In dit nieuwe digitaal dataplatform worden alle relevante maatschappelijke-, technische- en energiegerelateerde gegevens rond collectieve renovaties in Vlaanderen opgevolgd, bijgewerkt en aangevuld. De gegevens en algoritmen gekoppeld aan de Digital Twin Wijkrenovatietool, zijn beschikbaar via drie eindpunten (Woonrenovatie, Wijkrenovatie en een API voor bedrijven). Link naar projectpagina: https://www.energyville.be/onderzoek/project-digital-twin-wijkrenovatietool
 • Een woning energiezuiniger maken kan op allerlei manieren: beter isoleren, een warmtepomp plaatsen ... De EBECS-algoritmes van VITO/EnergyVille geven gericht advies op basis van de grootte en staat van de woning, en het gedrag en het energieverbruik van de bewoners. EBECS bestaat uit een set van algoritmes waar aanbieders zelf een applicatie rond kunnen bouwen. De algoritmes worden gebruikt door sociale huisvestingsmaatschappen, banken, energieadviseurs en energiedienstenleveranciers. Het advies gegenereerd door EBECS vloeit door naar particulieren, gebouwbeheerders, steden en overheden. Link: https://www.energyville.be/onderzoek/ebecs-tool


Vereisten

 • Je bent in het bezit van een Master diploma in een relevant domein (ingenieur bouwkunde, ingenieur-architect, industrieel ingenieur, master energie).
 • Je hebt ten minste 4 jaar aantoonbare werkervaring in de energie- of bouwsector of andere relevante domeinen.
 • Je hebt een goede kennis van energieprestatie van gebouwen, HVAC-systemen en bouwfysica.
 • Je hebt interesse en affiniteit met wetenschappelijk onderzoek.
 • Klantentevredenheid staat bij jou voorop.
 • Je bent proactief en bedreven in het uitbouwen van professionele relaties.
 • Je vindt de goede balans tussen samenwerking in teamverband en het zelfstandig aanpakken van taken.
 • Je bent communicatief en je kunt je vlot uitdrukken in het Engels (geschreven en gesproken). Kennis van het Nederlands is een must voor deze positie.


Offer

 • De mogelijkheid om deel uit te maken van een internationaal belangrijke speler, gekend voor zijn vooruitstrevend technologisch onderzoek en wetenschappelijke adviesverlening.
 • Een unieke kans om actief bij te dragen aan de wetenschappelijke onderbouwing van het beleid omtrent energieplanning voor de bebouwde omgeving.
 • Een positie in een multicultureel en interdisciplinair team. Werkzaam in een omgeving waar initiatief, innovatie en oplossingsgericht denken gewaardeerd en beloond worden.
 • Een competitief salaris aangevuld met een interessant pakket extralegale voordelen waaronder vergoedingen, verzekeringen, flexibiliteit in werkuren en werkplaats.
 • Innovatie is onze troef, we geven onze medewerkers de kansen om zich bij te scholen en bij te blijven binnen hun vakgebied, meer nog; we verwachten dit.

of